aprilie 26 2022 0Comment

Să fim cumpărători responsabili!

Când copiii născuți în 2022 se vor căsători și vor face copii, prin 2050 undeva, pungile ”gratis” acceptate de noi în 2022 încă vor fi în câmp, în pădure, în parc, pe deal, în vale, în râpă… sub formă de microplastic, în apa pe care o bem, în aerul pe care îl respirăm.

De ce?
Pentru că plasticul subțire este nereciclabil, ca și majoritatea ambalajelor din plastic. Așa că atunci când cumpărăm ceva învelit în plastic, dăm bani din buzunarul nostru, pentru ca să creăm gunoi ce va trăi mai mult ca noi.
Pungile de plastic de unică folosință și toate ambalajele nereciclabile în care ne vin produsele au costuri ”ascunse” pentru care plătim noi toți cu sănătatea mediului și sănătatea noastră.
De când majoritatea pachetelor mari din plastic au fost scoase din vânzare, vedem tot mai des că oamenii optează spre alternative ecologice – torbe din material reutilizat, și alternative disponibile contra cost în marketuri – pungile biodegradabile.
Dar după cum se spune în videoul Odă Activiștilor de Mediu: ”Chiar dacă folosiți pungi biodegradabile, în pungile alea biodegradabile aveți pungi din plastic mititele, pe care le adunați acasă în sertare și după le aruncați!”
Este așa un fenomen la noi în cultura consumatorilor, un fel de învelit obsesiv al legumelor și fructelor în plastic, ca nu cumva să se atingă una de alta – să nu cros-contamineze portocala mărul sau invers.

Varza – în pungă de plastic, bananele în pungă de plastic, pepenele verde în vreo 2 pungi din plastic care se întind penibil peste capetele rotunjite ale fructului…. 2 portocale – NEAPĂRAT în pungă de plastic.
Dar totul nu e pierdut! Aici interveniți voi – consumatorii responsabili, cu practici responsabile – lipiți prețul direct pe legumă sau fructă unde este posibil, uniți 2 feluri de legume sau fructe în una și aceeași pungă, pentru a reduce numărul folosit… veniți de acasă cu punguțile scoase din sertar (numai că ele nu-s tare durabile și repede devin gunoi), și poate, chiar poate, cumpărați legumele și fructele în pungi din textil, de astea mici, din plasă…
Și totuși, asta nu e de ajuns pentru a obține schimbare sistemică. E un pas frumos spre propria conștientizare, dar care începe cu noi și se cam termină cu noi..

Noi vă invităm, dragi consumatori responsabili, să deveniți activi în promovarea acestui consum conștient printre cunoscuți, prieteni, famili, să fiți vocali și să cereți alternative disponibile – vorbiți cu managerii de magazin, cu vânzătorii, cu viitorii antreprenori.
Găsiți alți oameni asemenea vouă și faceți valuri de activism civic în jurul vostru.
Fiți consumACTORI – vorbiți cu cercul vostru de oameni, lobați activ pentru schimbări de legislație, de cultură antreprenorială, de cultură de consum, pentru că dacă nu noi, atunci cine?

***
Articol preluat de pe pagina activEco
Design de idee Radu Luchian

anintercom

Write a Reply or Comment