iunie 08 2022 0Comment

Locuitorii din zece sate din raionul Anenii Noi vor beneficia de un serviciu modern de colectare selectivă a deșeurilor menajere

Locuitorii din zece sate din raionul Anenii Noi vor beneficia de un serviciu modern de colectare selectivă a deșeurilor menajere. Acest lucru a devenit posibil datorită unui proiect finanţat de statul german. Programul va ajuta oamenii să colecteze inteligent deşeurile şi să ridice nivelul de curăţenie în localităţi.

O companie germană, cu experienţă în sortarea deșeurilor, va investi într-un proiect de mediu în zece sate din Anenii Noi. Oamenii vor beneficia de servicii de salubritate moderne, spun investitorii.

HARALD KÜHLBORN, investitor german: „Banii sunt din partea statului german, dar şi a noastră. Cu o parte mică din sumă a contribuit şi raionul Anenii Noi Vom cumpăra maşini pentru deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie mică pentru compresarea lor. Acestea sunt principalele aspecte ale proiectului”.

Investitorii spun că mai multe persoane vor fi instruite pentru ca, ulterior, să poată presta servicii de salubritate în cele zece sate, conform standardelor germane.

CARSTEN MIELKE, investitor german: „Vom instui muncitorii aici, în Republuca Moldova, sau îi vom invita, pentru o săptămână, în Germania, pentru ca să înveţe tehnicile noastre din regiunea Kassel”.

Autorităţile locale îşi propun, pentru început, să evacueze deşeurile menajere din sate, apoi să le colectize selectiv în pungi de diferite culori. O altă etapă este reciclarea gunoiului.

OCTAVIAN ZELINSCHI, manager de proiect: „Cam toate aceste localităţi nu au un serviciu bine pus la punct, permanentizat de evacuare a deşeurilor, nemaivorbind de reciclare, sortare, dar chiar şi evacuare corectă Tarifele vor fi diferenţiate pentru localităţi, în funcţie de distanţa percursă de maşini Nu vor fi tarife comerciale şi nicicum nişte tarife încărcate pentru locuitori!

Pentru a ajunge la standardele Germaniei de gestionare a deșeurilor, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să înveţe să selecteze corect deşeurile şi înţeleagă că acestea pot fi chiar valoroase, mai susţin investitorii.

HARALD KÜHLBORN, investitor german: „Eu cred că Republica Moldova poate ajunge nivelul Germaniei în zece ani. Pentru aceasta e nevoie de timp, iar oamenii să înţeleagă că deşeurile sunt valoroase. Ele pot fi vândute, sunt bune şi pentru natură. Asta presupune schimbarea mentalităţii oamenilor”.

Valoarea proiectului este de 250 de mii de euro şi va fi implementat timp de doi ani.

anintercom

Write a Reply or Comment